Sep 22, 2010

syawal

selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir & batin!

bulan ini bulan syawal. bulan syawal adalah bulan raya. semua orang sibuk beraya. tapi aku tak tau kenapa hari raya aku semakin kurang meriah. tak berapa nak seronok beraya. balik kampung, jumpa keluarga sendiri & mertua. sahabat handal. sembang2. cuma bezanya tahun ni aku tak tengok sarkas. mana pi kemeriahan raya dulu2? hingaq bingaq, lompat sana sini.. mungkinkah sebab kerajaan mengharamkan mercun dan bunga api? tak kot. takkan la rakyat malaysia sejahil itu..

bulan raya ni jugak la bakal menjadi 'starting grid' yang baru untuk aku. usaha & penat leha selama 3.5 tahun bakal dibalas. aku harap semuanya akan berjalan lancar sepertimana yang diharapkan. insyaallah.

seperti kebiasaannya, aku biasa merancang hidup aku untuk setiap 5 tahun. perancangan & cita2 besar dan utama tu memang la ada. tapi aku lebih suka kecilkan durasinya, supaya lebih fokus dan terarah. walaupun memang berteraboq memanjang. haha. kiranya tahun depan akan menjadi permulaan untuk 5 tahun yang seterusnya. rancangan utama aku untuk 5 tahun akan datang ni ialah aku tidak lagi merancang dari tempat yg sama. tempat boleh ditafsirkan sebagai negara / negeri / daerah / kawasan / jawatan / taraf sosial dan banyak lagi. yg tu rahsia. haha

cis, baru nak tulih blog dah ada tender baru masuk. mcm mana la blog ni tak terbengkalai?? hangpa bayangkan la kerja yg orang biasanya ambik masa 2 minggu - 4 minggu untuk disiapkan, tapi aku kena siapkan dalam masa 2 hari. bagi dalam 5 minit tadi, pastu nak hari jumaat petang. tak ka gila? ok la, aku cargas dulu.. masa mencemburui kita nampaknya.. cewwaaahhh!

Aug 25, 2010

separuh ramadhan..

puasa - lapar - berbuka - terawikh - tidur - sahur

tu la rutin setakat 15 hai yang lepas..

la ni makin banyak kes bunuh anak sendiri. samada ianya bermusim secara semulajadi atau musim yang dicipta oleh akhbar terutamanya tabloid. awat depa jadi lagu ni? bulan posa pulak tu. hanya allah sahaja yang tahu. tak elok berspekulasi dan berejakulasi time2 bulan posa ni.

raya? ntah. mungkin malam raya baru bergerak balik utara kot. kalau agak2 jem, aku solat raya kat kl la dulu. lepas tu balik raya dengan keadaan berjurai ayaq mata. selalunya aktiviti yang aku paling suka pagi raya ialah pekena ketupat puluit ngan rendang ayam / daging. dan jugak pekena kuih pau ngan mee kari kat Kuala Kangsar. kawasan yang dipanggil 'lembah'. pelik kan? kepada yang kenai aku, depa sahih pelik apa aku buat pagi raya kat Kuala Kangsar. biaq pi.

kl - perlis - kl - jb - kl

yang ni rutin aku antara sehari sebelum raya sampai minggu kedua raya. penat mungkin. berbaloi mungkin. tuhan sahaja yang tahu.

Jul 9, 2010

masih demam

minggu akhir piala dunia. memang agak terkejut tapi tak berapa nak terkejut sebab yang masuk final masih antara pasukan pilihan. walaupun final impian aku tak menjadi, tapi masih boleh agak final ni menarik. dua2 pasukan (Belanda dan Sepanyol) belum pernah menang piala dunia. dua2 pasukan sedang dalam aksi terbaik kecuali Torres. haha. Paul raba Sepanyol menang. aku terpaksa sokong Paul.

PesananSuara: 2-3 bulan mendatang ni mungkin akan berlaku perubahan. harap2 percaturan aku menjadi. kalau dak, memang bungkuih..

Jun 28, 2010

jalan2 pi afrika selatan.

adoi.. semenjak piala dunia mula, memang tak tenteram tidoq aku.. selalunya tidoq pukul 4.30 pagi, bangun pukul 6.30 pagi. tu pun hasil bebelan dan panahan berapi dari si dia, baru boleh mangkit tidoq. thanks ya!

apa yang boleh diceritakan? pada aku la, piala dunia edisi kali ini banyak berkisar tentang Jabulani. bola ciptaan Adidas yang beberapa kali menguntungkan bookie dan Jerman. pada aku, antara negara yang boleh 'handle' Jabulani ni dengan 'steady' hanyalah Jerman. Argentina dan Brazil di tempat kedua. Spain dan Jepun pun masih dalam kategori boleh 'handle'. yang lain? hancoq.. sebab apa? bola ni payah nak stop.. dia pi mcm roket. kalau 'freekick' tu kira naik terussss.. takdak drop.. shoot jarak jauh memang terbaik tapi tak semua kaki boleh 'handle'..

aku bangga sebab CIkgu Subkidin ada bersama Dunga bila Kaka kena buang padang. haha.. pengadil ja yg termampu? takpa la, janji bersyukur.. I HATE U SULTAN BOLA!!

la ni dah masuk pusingan kedua. pusingan kalah mati. antara pasukan yang dah layak ke suku akhir ialah Uruguay, Ghana Jerman dan Argentina. yang bakal layak rasanya Belanda, Brazil, Jepun dan Portugal. setakat la ni calon juara boleh kata Jerman dan Argentina pegang.. tapi salah satu akan kecundang sebelum final.. rasa aku final Argentina lawan Brazil.. macam aku dok kata sebelum ni la.. yang paling menarik bila England kena belasah malam tadi.. hahaha.. memang peminat EPL baru nak tau yg liga tu sebenaqnya eksyen ja lebih.. padan muka.. tu la, La Liga ngan Seria A tak mau ambik tau.. temubual aku dgn beberapa peminat tegar dan jenis Hooligans versi klate menunjukkan yang depa tak kenai pun pemain Jerman. kalau ada yang kenai pon Klose. tapi main kelab mana tak ingat. wakakakaka.. gelak guling2 aku malam tadi!

apa pun, piala dunia kali ini memenuhi tahap piawaian yang aku rasa aku nak tengok. cuma Brazil dengan Belanda saja yang belum betoi2 menyerlah. pada masa yang sama dok tunggu Sepanyol jadi matador balik.


: Jabulani.. Gila Babi :

Jun 4, 2010

Review Piala Dunia versi serius.. Part 1

Salam semua. Piala Dunia yang dinanti-nantikan tinggal lagi 7 hari ja nak mula. Sebelum aku demam, aku nak kongsi sikit ‘review’ aku pasal Piala Dunia 2010..


BRAZIL

Bazil memang otai Piala Dunia. Rekod tak payah cerita la. Samba Brazil dijangka akan menari2 lagi atas padang Afrika. Pemain yang menjadi perhatian ialah Kaka. Aku rasa ni la yang memudahkan kerja Dunga. Sebab pada aku, pemain2 lain boleh buat kejutan sebab rata2 semuanya sama level. Bawah sikit dari Kaka. Kunci kekuatan Brazil pada kali ini pada ‘wing back’ yang sangat sesuai dengan taktikal pasukan. Maicon dan Daniel Alves. Bahagian tengah, Kaka dan Melo. Mesin gol yang patut dijadikan perhatian ialah Nilmar. Luis Fabiano perhatian kedua. Pada aku, Brazil pasukan yang mantap untuk semua posisi. Harap2 Julio Cesar tak la ‘injured’ lama sangat.

ARGENTINA

Sapa yang tak kenal Maradona? Siapa yang tak kenal Messi? Pada aku, Maradona masih salah seorang genius bolasepak walaupun genius dia berkurangan bila balik rumah. Argentina mempunyai barisan serangan antara yang paling baik untuk edisi kali ini. Messi, Aguero, Tevez, Rodriguez, Higuan memang mampu memeningkan pertahanan lawan. Cuma aku agak tertarik siapakah ‘playermaker’ pilihan Maradona. Messi? Aku rasa Messi lebih layak main ‘free role’. Dah la senang ‘injured’. Antara pilihan terbaik yang ada ialah Angel Di Maria. Masalah Argentina ialah pada posisi penjaga gol dan pertahanan. Yang best, antara pemain feveret aku sepanjang zaman disenaraikan. Juan Sebastian Veron. Harap2 dapat tengok Veron beraksi walaupun dah tua.

SEPANYOL

Sepanyol ada kelebihan tersendiri. Memiliki dua penyerang terbaik ketika ini, Torres dan Villa. Dengan pemain tengah yang mempunyai hantaran berkualiti, Xavi. Aku rasa pasikan ini boleh pi jauh. Cuma bergantung pada kecergasan pemain ja. Posisi penjaga gol antara yang terbaik juga. Ketiga2 penjaga gol yang disenaraikan adalah ‘star’ untuk kelab masing2 dah juga mempunyai keupayaan yang hampir sama. Masalah pasukan ni cuma pertahanan kiri dan kanan. Aku lebih suka Puyol diletakkan di posisi pertahanan tengah berbanding pertahanan kanan. Pada aku, Sepanyol perlu mengharapkan Xavi Hernandez dan Xabi Alonso konsisten sepanjang kejohanan. Jesus Navas dan David Silva antara kejutan Sepanyol kali ni.

ITALI

Pasukan kental, tapi belum cukup ramuan untuk jadi juara. Mempunyai barisan pemain berpengalaman, cuma mungkin taktikal depa ni pasukan lain dah boleh baca. Buffon macam biasa la, menjadi sandaran pemain pertahanan untuk berteduh. Kalau diikutkan, Itali juga antara pasukan yang kuat di semua posisi. Mungkin faktor usia kot yang membataskan kreativiti dan ‘pace’ pasukan. Jangan main2 woo.. aku agak edisi Piala Dunia kali ni banyak main ‘pace’. Tengok bola rasmi pun dah tau.

ENGLAND

Tak payah nak cerita sangat la. Sebab semua orang tengok BPL. Pemain2 pun dari BPL. Kalau taktikal Capello menjadi, memang pasukan ni dama boleh jadi juara. Lampard dan Gerrard, sila main elok2. Pasukan ni pada aku adalah pasukan yang paling banyak ‘star’. Tapi aku tak minat!

GERMANY

Pasukan ni jugak harus diberi perhatian sebab depa memang bermain sebagai 1 unit. Yang jadi masalah ialah pemain2 yang disenaaikan kebanyakkannya mempunyai ‘cap’ yang sedikit. Daripada 23 pemain, hanya 9 pemain sahaja yang mempunyai ‘cap’ 30 keatas. Apling merunsingkan posisi penjaga gol. Paling tinggi pun Manuel Neuer dengan 5 ‘cap’.

PERANCIS

Antara pasukan yang sepatutnya menjadi pilihan. Cuma taktikal Raymond Domenech ja yang jadi masalah. Pemain2 ‘star’ pun dah lanjut usia. Edisi kali ini mungkin akan jadi pentas untuk Ribery dan Gourcuff buat Perancis.

Tapi macam biasa la. Piala Dunia penuh dengan kejutan. Pemain2 ‘star’ pun belum tentu boleh menyerlah. Pada aku, untuk membolehkan pemain ‘star’ menyerlah dalam Piala Dunia ialah pemain pasukan itu sendiri. Kalau semua bagus2, ‘star’ pun akan menyinar. Seperti Klose, Zidane (2006) dan Ronaldo (2002)..

Pasukan pilihan utama aku ialah Brazil dan Argentina.

May 17, 2010

berucap

selamat hari guru.. selamat hari ibu.. selamat hari-hari..

sekian, terima kasih

May 6, 2010

alhamdulillah.. sujud syukur kepadaNYA..

hari ini dengan rendah diri aku nak bagitau yang aku dah habis belajar!!!

ya allah, terima kasih atas simpatimu terhadap hambamu yang jahil ini..

wahai blog, aku sangat gembiraaa.. habis on time..

untuk pengetahuan, aku start sambung degree dari 2006 secara part time.. kelas sabtu (1pm - 10pm), ahad (8am - 4pm) setiap minggu selama 4 tahun.. oleh itu, hangpa bayangkanlah kegembiraan aku ni.. letih woo, 4 tahun tak menikmati hari minggu (kecuali hari raya & cuti umum)..

terima kasih kepada bapak aku (kadang2 bagi pinjam duit utk bayaq yuran), isteri (sebab tiap2 hari minggu aku takdak kat rumah.. payah woo nak dapat isteri jenis yg bleh tahan endurance selama 4 tahun. aku respek!), anak2 (lepas ni tiap2 bulan kita pi holiday, insyaallah), pensyarah2 UTM yang banyak mengasihani aku (aku lulus ni pun tak rasa mcm aku layak sgt, aku rasa lecturer yg banyak tolong luluskan aku) dan kawan2 sekelas terutama geng2 jahat (pawie, ikhwan, juki dan seli).. hangpa memang best! (depa dok racun aku ambik master tahun depan, amacam?? aku pikiaq dulu naa..) kalau arwah ibu masih hidup, sahih dia seronok sambil berayaq mata.. al-fatihah..

kalau hangpa, seronok tak?

PesananSuara: teringat hari aku pi register kat UTM dulu.. masa tahun 2006. masa tu isteri aku baru lahirkan anak yang sulung.. lepas hantar isteri dan anak balik perlis untuk berpantang, aku terus shoot pi JB.. time tu rasa mcm taknak berpisah ngan anak ja.. tapi nak buat mcm mana, aku kena berkorban demi depa... kepada semua rakan seagama dan sebangsa, ayuh la kita semua sambung belajar sampai ke peringkat tertinggi.. sampai bila kita nak tengok anak bangsa dipijak oleh orang lain!!